Utdanning og arbeid som arkitekt

Norge er et av de landene i verden med best utdanningsmuligheter. Det er ikke bare kvaliteten på selve utdanningen, men man har også mulighet til full støtte fra lånekassen. De siste årene har det blitt en kamp for å ta utdanning som arkitekt. Dette skyldes hovedsakelig jobbmulighetene etter endt utdanning. Før man begynner å tenke på en lang utdanning som arkitekt, er det et par kvaliteter som bør være på plass. Arkitektutdanningen er en jobb som krever en god porsjon samfunnsinteresse. Det er også en utdanning der kreativitet spiller en stor rolle. Har du disse kvalitetene vil denne utdanningen være noe for deg.

Arkitekt kan utforme spennende og spektakulære bebyggelser

Mellom 1800 og 1900-tallet fantes det ikke utdanningsinstitusjoner med arkitektur som utdanning. Derfor måtte studentene til utlandet for å utdanne seg til arkitekt, hovedsakelig Tyskland og Sverige. Ikke før i 1910, da Norges tekniske høgskole (i dag: Universitetet i Trondheim) ble åpnet, fikk norske studenter muligheten til å studere faget i hjemlandet. I dag finne det to andre utdanningsinstitusjoner for de som vil bli arkitekter. Det er Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo (AHO) og Bergen arkitektskole (BAS). Der er det mulig å ta hele eller deler av utdanningen. Man kan fremdeles studere i utlandet om man heller ønsker det.

I gamle dager besto dette yrket for det meste av tegning og oppføring av bygninger. I dag er en arkitekt kjent for å kunne utføre opptil flere viktige samfunnsoppgaver. De kan jobbe både i offentlig og privat sektor, i tillegg til flere muligheter for å kunne jobbe for seg selv. Den moderne arkitektutdanningen, slik vi kjenner den i dag, består både av tekniske og kreative fag. Og utdanningen er veldig tverrfaglig, slik at man får faglig innsikt også i hva designere og ingeniører holder på med.

Flere tekniske løsninger øker effektiviteten

Det som er flott med yrket nå kontra før, er de gode teknologiske løsningene som har kommet. Før ble alt tegnet for hånd, men i dag finnes det avanserte datamaskiner og programvare som gjør jobben. Det gjør at en arkitekt kan jobbe mer effektivt og raskere enn bare for noen år siden. For det meste består jobben av utforming av hus og bebyggelser. Men ved jobb i offentlig sektor vil samfunnsplanlegging være en større del av arbeidet. Man vil derfor jobbe tverrfaglig for å få en best mulig samfunnsløsning.

Det mange unge studenter ikke er klar over før man søker/begynner på en slik utdanning, er hvor mange lover man skal gjennom og kunne. I det moderne samfunnet handler mye av arbeidet til en arkitekt om å søke godkjenninger fra stat, kommune og grunneier. Det kan være godkjenning til oppføring av nybygg, tilbygg eller bare et rom. Derfor vil det kreve mye kjennskap til ulike lovgivninger. Så ser du etter en allsidig utdanning der mulighetene er mange, vil arkitektutdanningen være et godt valg.

Arkitekt ser på sitt byggverk

Et arbeid der man kan bruke kreativiteten

Gjennom flere generasjoner har arkitektutdanningen vært under kontinuerlig utvikling. Fra å måtte tegne ned alt på et ark til avansert teknologi, som gjør jobben for deg. Det å være arkitekt passer for alle med et kreativt hode og som klarer å tenke selv. Var man i tillegg glad i matte og samfunnsfag på skolen, trenger ikke arkitektutdanningen å være spesielt krevende. Man vil også ha muligheten til å søke på tre skoler og dermed ha muligheten til å komme seg vekk fra hjembyen sin og bli en del av et godt studentmiljø.