Urbanisering i Skien

Les om: Urbanisering i Skien

Hvor ble sentrum av? Er den på vei ut i elva? Bli med på en visuell reise i det som kan bli Norges mest spennende by!

Litteraturhuset i Skien (LiS) er på jakt etter lokaler i sentrum. Et betimelig spørsmål kom på bordet: hvor i all verden er sentrum? Er den på vei ut i elva? Eller har Herkules kjøpesenter blitt byens navle?

De arrangerte sentrumsdebatten med kort og godt spørsmålet: Sentrum eller sentra? Jeg deltok i panelet. Sammen med to ordførerkandidater, en bygårdseier, pubdriver og en representant for Vekst i Grenland opplevde vi et overveldende engasjement om hvordan byen vår skal utvikle seg. Skiens innbyggere er fortvilte over tomme sentrumsgater, det høye NAV-bygget og ikke minst stor frustrasjon over den tomme bygarasjen.

Her ser du byaksen fra Skien kirke til Tollboden, den karakteristiske skålformen og det unike bylandskapet med flere vannivåer. Med enkle grep kan byen bindes samme av broer og veier.

Mitt fokus i sentrumsdebatten er å se kvalitetene og potensialet i byen vår. For Skien har et helt unikt landskap. La meg illustrere dette med en visuell reise. La oss begynne på ”EPA-brua” og se nordover. Med kirken i midten mellom de to høydene er det lett å se den karakteristiske skålformen. På sidene av den stramme byaksen fra kirken til Tollboden ligger høydene. Ibsenhuset, Eek Gården og Brekkeparken vokter over murbyens kvartalstruktur. I dette området gjennomføres det nå et meget spennende byromsprosjekt ”Mosaikk” som gjør den indre by innholdsrik, attraktiv og tilgjengelig.

Skien

Så snur vi oss og ser mot vannet. Her er det:

To vannivåer

To vannspeil – både saltvann og ferskvann

To slusekammer

To fosser

To øyer

To brygger

Dette er kvaliteter ingen andre kjente byer kan skilte med. Se til Stockholm – den populære byen som kalles for Skandinavias Venezia er ikke i nærheten av tilsvarende konsentrasjon og mangfold av disse vannkvalitetene.

Men hvordan kan vi forene murbyen og transformasjonen av vannområdene? Symbolet på den største barrieren er her vi står. Møllerbrua – eller ”EPA”-brua fra 70-tallet. Da bilen skulle frem ble alle de naturlige aksene i sentrum brutt. Planleggerne strakk sentrum nordover og Kverndalen vokste frem med hotell, kontorer, butikker og servering. Sentrumskjernen ble flyttet og byen vendte ryggen til vannet. Nå skal det sies at det var så forurenset vann i skienselva at om du ramla uti så var det ikke drukning, men forurensing du døde av.

Men nå er det laksefiske og badestrand nær sentrum. Elva er renset og det er naturlig å vende blikket mot vannspeilet igjen. Det er kommet leiligheter og kafeliv ved vannkanten. Teater Ibsen har flyttet ut til Klosterøya som de siste årene har blitt et populært næringslivsområde etter papirfabrikken Unions fall i 2005. Skien har gjennom sentrumsanalysen fra 2008 satt utviklingen av sentrum på dagsorden.Men hva skal til for et vellykket sentrum?

Fjern barrieren! Trafikken kan flyttes. Det eksisterer planer og løsninger som ivaretar en god trafikkhåndtering uten denne barrieren i byen.

Sentrum flyttes ned og inn mot vannet. Vann er magnet! Det er et lim for folk.

Vi må binde øyene og de forskjellige funksjonene sammen for å minske avstandene. Gang og sykkelbruer, gangveier, plasser, spennende byrom og oaser må være det urbane bindemiddelet som samler og forsterker de attraktive funksjonene. Det blir da 950 meter (altså under en kilometer) fra Skien kirke til Teateret på Klosterøya. Det er ingen avstand!

Sentrum må ha boliger, kultur, skole, omsorgsboliger, barnehager, serveringssteder, handel og hotell. ALT SOM GIR LIV!

Ny arkitektur må tilføre byen styrke i identitet og estetiske opplevelser, samtidig som den tilpasser seg byens form og målestokk. Dette er å ta urbanisme på alvor!

Sykehuset, Herkules og Fritidsparken kommer nærmere sentrum.

Klosterøya blir en del av randsonen i sentrum med et pulserende næringsliv.

Med dette har vi et sentrum med indrefiletene på fatet! Da blir Skien Norges mest sexy, spennende og attraktive by!Men hvordan skal vi få til det?

Først og fremst trenger vi en visjon og en offentlig debatt. Kortsiktighet, detaljfokus og tilfeldighetene har styrt for lenge. Vi må LØFTE BLIKKET og se fremover!

Vi må få til at de som bestemmer og de som tar beslutningene ser potensiale og har ambisjoner og store visjoner på byens vegne. Skien må tørre og ville være best!

Næringslivet og investorer kan ikke ta ansvaret alene, og de trenger gode og robuste planer som gir rom for overraskelser og nye oaser.

Engasjementet fra innbyggerne om byens utvikling er her – det så vi til fulle under sentrumsdebatten. De vil bli hørt og er glade i byen sin.

Vi har et enormt potensiale. Fremtiden – og med det mulighetene – tilhører Skien!

Tilbake til sentrumsdebatten i desember. Der satt Hedda Foss-Five (Ap) og Jan-Terje Olsen (H) i panelet. Begge er ordførerkandidater til årets lokalvalg i Skien. Kan sentrumsplanene bli en valgsak til høstens kommunevalg? For det mangler ikke på engasjement. Og heller ikke på et skrikende behov for å gjøre noe med byens kjerne.